De Wolden viert 80 jaar vrijheid!

In 2025 herdenken we dat Nederland 80 jaar geleden werd bevrijd. Een bijzondere mijlpaal die in heel Drenthe wordt gevierd tijdens en rondom de bevrijdingsmaand, van 5 april tot en met 5 mei 2025. Onder het thema "Op welke grond dan ook" biedt een divers programma met muziek, theater en tentoonstellingen ruimte voor herdenking en viering.
Ook in de gemeente De Wolden staan we stil bij 80 jaar vrijheid, samen met inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers. Op 10 april 1945 werd gemeente De Wolden bevrijd, een moment dat we samen herdenken en vieren.
Op deze pagina vindt u een overzicht van de evenementen in onze gemeente.
Een volledig overzicht van activiteiten in Drenthe is te vinden op www.drenthe.nl/vrijheid Organiseert u een evenement? Meld het aan en vergroot het bereik!
We zijn trots op de vele initiatieven in onze gemeente en blij dat 80 jaar na de bevrijding vrijheid nog altijd zo leeft. Vrijheid is de basis van een goed functionerende samenleving, waar mensenrechten worden gerespecteerd en onderdrukking geen plaats heeft.
Laten we samen herdenken, vieren en koesteren wat zo waardevol is.
Samen herdenken én vooruitkijken
Vrijheid lijkt soms vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Het is iets waarvoor mensen hebben gestreden en wat we samen moeten blijven koesteren.
Burgemeester Inge Nieuwenhuizen schreef en sprak hierover meerdere keren. Ze stond stil bij wat vrijheid betekent, waarom herdenken belangrijk is en hoe wij in De Wolden elke dag bijdragen aan een samenleving met respect en verbondenheid.
- Lees haar nieuwjaarsspeech (docx - 24,0 KB) van 2 januari 2025.
- Lees haar column (docx - 14,9 KB) over 80 jaar vrijheid van 14 januari 2025.
- Lees haar indrukwekkende verhaal (docx - 16,5 KB) over de herdenking in Kamp Westerbork van 29 januari 2025
Samen herdenken we het verleden én werken we aan een toekomst waarin iedereen zich vrij en veilig voelt.
Evenementenkalender
Onderstaand een greep uit de diverse evenementen die in de gemeente worden georganiseerd. Raadpleeg voor meer informatie lokale bronnen of kijk op: drenthe.nl/evenementen-activiteiten/80-jaar-vrijheid. De gemeente is geen organisator van deze activiteiten.
Alteveer-Kerkeveld
- 5 april Filmavond ‘Agent of Grace (Bonhoeffer)’
- 12 april Auto- en/of fi etstocht langs monumenten
- 12 april Wandeltocht met verhalen
- 12 april Fly-by door Spitfire
- 12 - 19 april Tentoonstelling ‘40-’45 4 mei Themadienst: ‘Vrijheid en gedenken’
- 4 mei Herdenking en Stille tocht vanaf dorpshuis De Alke
- 5 mei Aankomst Vrijheidsvuur 5 mei Vrijheidsmaaltijd
Koekange
- 4 mei Nationale Dodenherdenking bij Dorpshuis De Schakel
De Wijk
- 12 april Bevrijdingsconcert Koninklijke muziekvereniging Apollo
- 4 mei Nationale Dodenherdenking voor de molen
- 5 mei Diverse activiteiten, zoals: ophalen vlam Wageningen, i.s.m. Alteveer-Kerkenveld
Ruinen
- 4 mei Dodenherdenking de pomp Westerstraat/Stoffersweg
- 5 mei Diverse activiteiten, zoals: bevrijdingsvuur en -feest, vrijheidswandeling, auto- en fietstocht en boekpresentatie
Ruinerwold
- 11 april Bevrijdingsconcert 80 jaar vrijheid
- 13 april - 5 mei Expositie 80 jaar vrijheid
- 17 april Lezing over het leven van nazislachtoffer Piet Stevens
- 4 mei Nationale Dodenherdenking Blijdenstein
- 4 mei Nationale Dodenherdenking Halifaxslachtoffers
- 5 mei Vrijheidsmaaltijd
Zuidwolde/Fort
- 3 mei Rondrit oude legervoertuigen langs oorlogsmonumenten
- 4 mei Nationale Dodenherdenking op het Kerkplein (Zuidwolde)
- 4 mei Voorstelling De Barak Diverse data Fietspuzzeltocht Zuidwolde e.o.
- 10 - 13 september Theaterstuk ‘Spitwerk in Suthwalda
Raamstickers – "Wat betekent vrijheid voor jou?"

Met verschillende communicatiemiddelen wordt on- en offline aandacht besteed aan de viering en herdenking van 80 jaar vrijheid.
Een specifiek item van deze communicatiemiddelen brengen we graag onder de aandacht.
Raamstickers – “Wat betekent vrijheid voor jou?”
De Provincie Drenthe heeft raamstickers ontwikkeld waarop iedereen kan schrijven wat vrijheid voor hem of haar betekent. Dit stimuleert gesprekken over vrijheid. De stickers zijn geschikt voor bibliotheken, dorpshuizen én evenementen. Ze zijn beschikbaar (zolang de voorraad strekt) via de afdeling communicatie, communicatie@dewolden.nl
Herdenkingen op 4 mei in de gemeente De Wolden
Op zondag 4 mei herdenken we in Nederland de mensen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Ook in de gemeente De Wolden vinden er herdenkingsbijeenkomsten plaats. Samen staan we stil bij de vrijheid en eren we de mensen die daarvoor hebben gevochten. U bent van harte welkom om deel te nemen. Hieronder leest u per plaats het programma van die dag.
Alteveer/Kerkenveld
In Alteveer/Kerkenveld begint een herdenkingsbijeenkomst bij dorpshuis De Alke. De Alke is om 19.00 uur open. Er is een kleine tentoonstelling met als thema ‘Vrijheid vertelt’. De herdenkingsbijeenkomst start om 19.25 uur. Om 19.40 uur is de stille tocht naar het monument naast de Dorpskerk, Alteveer 21. Om 19.58 uur zal het Taptoe-signaal ten gehore worden gebracht, daarna is er twee minuten stilte. Nadien zal het Wilhelmus gezongen worden. Aansluitend is er gelegenheid voor het leggen van bloemen en worden er gedichten voorgelezen. Wethouder Mark Turksma is bij de herdenking aanwezig en zal spreken.
Koekange
In Koekange start om 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst in Dorpshuis De Schakel. Aansluitend om 19.45 uur is er een stille tocht naar het herdenkingsmonument aan de Dorpsstraat. Om 19.57 draagt een dorpsgenoot een gedicht voor. Aansluitend speelt de trompettist van de Bergklanken ‘The last post’. Om 20.00 uur zijn we twee minuten stil. Hierna klinkt het Wilhelmus, vindt de kranslegging plaats en worden er gedichten voorgelezen. Wethouder Rudi Hooch Antink spreekt tijdens de herdenking.
Ruinen
In Ruinen luiden om 19.30 uur de kerkklokken. Om 19.40 uur verzamelt men bij de pomp, hoek Westerstraat/ Stoffersweg, waarna om 19.50 uur wordt gestart met de stille tocht naar de herdenkingsmonumenten voor de Mariakerk. De aankomst bij de Mariakerk is om 19.58 uur. Om 19.59 uur volgt het ‘Taptoesignaal’ en aansluitend zijn we twee minuten stil. Muziekvereniging Crescendo speelt vervolgens het Wilhelmus. Hierna is er ruimte voor diverse sprekers, is er gelegenheid tot het leggen van bloemen en het bezoeken van het monument van de heer Roelfsema en het Joods Monument. Namens de gemeente zal burgemeester Inge Nieuwenhuizen spreken tijdens de herdenking.
Ruinerwold
Bij het monument aan de Hardenweg is om 15.00 uur een bijeenkomst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Halifax, het vliegtuig dat op 29 december 1943 neerstortte. Aanwezig zijn de voorzitter SZR en burgemeester Inge Nieuwenhuizen. Leerlingen van de Dissel lezen een gedicht voor en muziekvereniging De Bergklanken zorgt voor muzikale omlijsting.
Om 19.30 uur start een herdenkingsbijeenkomst in de Nederlands Hervormde Kerk Blijdenstein in Ruinerwold. Na de bijeenkomst in de kerk is er om 19.50 uur een stille tocht naar het grafmonument op de begraafplaats. Na de ‘The last post’ door muziekvereniging De Bergklanken, volgen twee minuten stilte en vervolgens het Wilhelmus. Hierna vinden de kransleggingen plaats en is er gelegenheid tot het leggen van bloemen. Wethouder Gerrie Hempen-Prent spreekt namens gemeente De Wolden.
De Wijk
Om 19.30 uur vindt een herdenkingsbijeenkomst plaats in De Wijk. Belangstellenden verzamelen zich bij de molen van De Wijk. Van hieruit vertrekt een stille tocht naar de begraafplaats. Om 19.59 uur klinkt het Taptoesignaal, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur.
Aansluitend speelt het koperensemble van Apollo het Wilhelmus.
Daarna worden er kransen gelegd bij het graf van staartschutter Francis Graham Latham, bij het graf van militair Jan Willem Hazelaar, bij dat van Klaas Fernim die omkwam op de vliegbasis in Leeuwarden, en bij het graf van Jan Donker, die als onderduiker omkwam in een strafkamp in Wilhelmshaven.
Ook wordt stilgestaan bij Nestor Probizanski, een Canadese soldaat van Oekraïense afkomst, die sneuvelde op het kruispunt bij de molen door een kogel uit eigen wapen.
Er is gelegenheid tot het leggen van bloemen. Raadslid Ronald Brouwer spreekt tijdens de herdenking.
Op 5 mei om 11.30 wordt een herdenkingsbord bij de begraafplaats onthuld met informatie over deze oorlogsslachtoffers.
Zuidwolde
De herdenkingsbijeenkomst in Zuidwolde start met het verzamelen op het Kerkplein om 19.30 uur. Daarna start om 19.40 uur een stille tocht naar het monument voor het gemeentehuis. Om 19.59 uur volgt het ‘Taptoesignaal’. Om 20.00 uur zijn we twee minuten stil. Aansluitend spelen de muzikanten van De Woudklank het Wilhelmus. Na het Wilhelmus volgen de kransleggingen en is er gelegenheid tot het leggen van bloemen. Wethouder Albert Haar is bij de herdenking aanwezig en zal spreken.
Rogat
Op 5 mei om 10 uur wordt een monument bij het Kuipersdijkje van SLO Drenthe voor de Wellington onthuld waarbij staartschutter Latham om het leven kwam. Dit gebeurt in aanwezigheid van de neef van Latham en de laatst levende getuige van de crash, Jan Echten.
Voorstelling ‘Barak’ houdt herinnering aan Kamp Linde levend
Op zaterdag 3 mei wordt De Barak in Zuidwolde officieel geopend door burgemeester Inge Nieuwenhuizen en wethouder Gerrie Hempen-Prent. Deze originele barak van Kamp Linde is geplaatst achter Museumboerderij De Wemme, burgemeester Tonckensstraat 49.
Op zondag 4 mei wordt daar tweemaal de muzikale vertelling Barak opgevoerd, om 15.45 en 20.45 uur, door klezmerband Klets en schrijvers Marga Kool en Jan Veenstra. De voorstelling maakt deel uit van ‘Theater na de Dam’ en geeft extra betekenis aan de dodenherdenking. Bij de avondvoorstelling is ook een afvaardiging van het college van B&W aanwezig.