Probleemflora

Wat zijn invasieve exotische plantensoorten?

Invasieve exotische plantensoorten zijn planten die oorspronkelijk niet uit Nederland komen, maar uit andere delen van de wereld, vaak uit warmere streken. Ze vermeerderen zich snel en kunnen veel schade toebrengen aan onze natuur. Dit komt doordat ze de bodem of het water veranderen. Vaak komen ze per ongeluk in ons land terecht, via reizen of handel. Zodra ze zich hier vestigen, verdringen ze de planten die hier van nature groeien en verstoren ze de leefomgeving van inheemse planten en dieren. Ze kunnen ook economische schade veroorzaken. 

Welke invasieve exotische planten komen we vaak tegen?

Veel voorkomende invasieve exotische plantensoorten zijn de Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw, reuzenspringbalsemien, ambrosia en grote waternavel. Deze planten hebben hier geen natuurlijke vijanden en kunnen daardoor snel groeien en zich verspreiden.

Restafval

Komt u invasieve plantensoorten tegen en verwijdert u deze? Gooi ze dan in de grijze restafvalcontainer. Als u de resten van deze invasieve exotische soorten in de groencontainer gooit, komen deze namelijk terecht in de compost van de gemeente. Dan zullen deze planten zich steeds verder verspreiden. Gooi deze plantenresten dus in de grijze restafvalcontainer. Samen kunnen we het groen in De Wolden gezond houden.

Japanse Duizendknoop

Een berucht voorbeeld van een invasieve plant is de Japanse duizendknoop. Deze plant komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en groeit heel snel. Met zijn sterke wortels weet hij zich overal tussen te dringen, wat soms ook schade veroorzaakt. De Japanse Duizendknoop verdringt ook de planten die hier van nature groeien. Verwijderde stukken van de plant moeten in de grijze container, want zelfs het kleinste stukje wortel kan weer uitgroeien tot een complete plant.

Reuzenberenklauw

Dit is de reuzenberenklauw, afkomstig uit de Kaukasus. De reuzenberenklauw kan tot vijf meter hoog worden en produceert grote hoeveelheden zaden. Het blad en sap van de plant kan bij contact met de huid en blootstelling aan zonlicht ernstige brandwonden veroorzaken. De planten van reuzenberenklauw sterven in de winter geheel af. Er blijft dus geen wortelsysteem over dat de bodem vasthoudt. Vooral langs waterlopen en bij andere taluds regent de bodem daardoor ’s winters weg. Verwijderde berenklauwen gooit u bij het restafval in de grijze container. Draag bij het verwijderen van berenklauw altijd beschermende kleding. Is er toch huidcontact met de plant geweest? Was het huidoppervlak dan overvloedig met water.

Grote waternavel

De grote waternavel groeit snel en vormt dichte matten op het wateroppervlak die wel 30 cm dik kunnen worden. Sloten en vaarten raken verstopt en ook recreatie op en aan het water zoals varen, vissen en zwemmen is niet meer mogelijk. De dichte begroeiing verlaagt het zuurstofgehalte van het water. Dit kan leiden tot massale vissterfte. Verwijderde waternavel gooit u bij het restafval in de grijze container.

Reuzenspringbalsemien

De reuzenspringbalsemien met zijn lieflijke roze bloemkelkjes lijkt een leuke aanvulling op tuin en landschap. Maar ook dit is een invasieve soort die de inheemse soorten verdringt. De springbalsemien dankt zijn naam aan de manier waarop deze plant zich verspreidt: bij aanraking schieten de zaden weg! Springbalsemien produceert grote hoeveelheden nectar. Dat lijkt op het eerste gezicht positief voor de bijen. Maar omdat deze plant zich razendsnel verspreidt en dus in groten getale aanwezig is, bezoeken de bijen de andere, inheemse nectarplanten vervolgens veel minder. Bijen zorgen voor de bestuiving van de planten en dus ook voor de voortplanting. De inheemse soorten zullen zich met minder bijenbezoek veel minder of niet meer kunnen voortplanten. Ook de springbalsemien sterft in de winter in zijn geheel af. Daardoor kan de bodem ’s winters weg regenen. De bodemkwaliteit gaat hierdoor sterk achteruit. Verwijderde springbalsemienen gooit u bij het restafval in de grijze container.

Ambrosia

Ambrosia, ook bekend als alsem-ambrosia of hooikoortsplant, kan ernstige allergische reacties veroorzaken zoals hooikoorts, astma en jeukende, tranende oogleden. De bloeitijd van ambrosia verlengt het allergieseizoen, waardoor mensen langer last hebben van hun allergieën. Ambrosia kan landbouwgewassen overwoekeren, wat leidt tot verminderde opbrengsten en hogere kosten voor onkruidbestrijding. Verwijderde ambrosia gooit u bij het restafval in de grijze container. Draag bij het verwijderen van Ambrosia beschermende kleding om allergische (huid)reacties te voorkomen.

Jacobskruiskruid

Onderdeel van de biodiversiteit

Het Jacobskruiskruid is een inheemse plant en ook deze behoort tot de zogeheten “probleemflora”. De naam van de plant wordt vaak afgekort tot JKK. Het Jacobskruiskruid speelt een rol in de inheemse biodiversiteit. Het JKK is vrijwel de enige waardplant voor de Sint Jacobsvlinder. Overmatige bestrijding van een plantensoort die deel uitmaakt van de natuurlijke inheemse biodiversiteit kan negatieve effecten hebben op andere plant- en diersoorten in het ecosysteem.

Moeilijkheid van bestrijding

Jacobskruiskruid heeft een hardnekkige zaadbank in de bodem. Een zaadbank is een slimme overlevingsstrategie die veel planten gebruiken. In slechte seizoenen laten zij een voorraad kiemkrachtige (levende) zaden in de bodem achter die wachten op gunstige omstandigheden om te kiemen. De zaden van het JKK blijven 5 jaar of langer kiemkrachtig. 

Het kruid verspreidt zich bijzonder snel. Zelfs intensieve bestrijdingsprogramma's kunnen niet garanderen dat het volledig verdwijnt. Hierdoor kan bestrijding een eindeloze en kostbare inspanning worden. Experts menen dat een focus op lokale korte termijn bestrijding niet duurzaam is en dat het beter is om te kijken naar overkoepelende langetermijnstrategieën. Het is efficiënter om samen te werken met regionale natuurorganisaties en met de provincies om het probleem collectief aan te pakken, in plaats van een geïsoleerde gemeentelijke aanpak. Dat wil niet zeggen dat we het JKK maar zijn gang laten gaan, dat doen we beslist niet. Maar we hebben niet de illusie dat we het JKK binnen de eigen gemeente 100% kunnen uitbannen.

In deze beslisboom ziet u hoe we op dit moment omgaan met meldingen van JKK.

Raad De Wolden vraagt om actie van provincie

Tijdens de besluitvormende vergadering - d’r op an - van donderdag 24 oktober 2024 dienden de fracties van Gemeentebelangen en D66 een motie in met verzoek richting de provincie Drenthe. Ze pleiten voor duidelijke richtlijnen op provinciaal niveau om het Jakobskruiskruid, een omstreden plant, effectief te beheersen en te strijden. Dit kan bijvoorbeeld door preventief te maaien voor de bloei. Het Jakobskruiskruid valt onder de probleemsoorten, vooral boeren ervaren overlast. De plant kan schadelijk zijn voor zoogdieren. Hoewel veel dieren de plant vermijden vanwege de bittere smaak, blijft er een risico dat vee de giftige plant alsnog eten als het gemaaid en gedroogd is en er ziek van worden.

Ecologische waarde

Wettelijk gezien hebben gemeenten geen verplichting om het Jakobskruiskruid te bestrijden. Gemeentebelangen en de fractie van D66 dienden een motie in met de oproep om in provinciaal verband op te trekken voor beheersing van de plant, want de groei van het Jakobskruiskruid stopt niet bij de gemeentegrens en de beheersing van deze plant enkel binnen de gemeente zou het spreekwoordelijke dweilen met de kraan open zijn. De motie van Gemeentebelangen en D66 voor een provinciale aanpak van het Jakobskruiskruid werd unaniem aangenomen.

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag bereikbaar tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag gesloten Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl

Verstuur een veilig bericht