Informatieavond

Verslag van de informatieavond op 9 oktober in de manege in Veeningen, waar omwonenden werden geïnformeerd over plannen voor tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen, de mogelijke huisvesting van internationale werknemers het creëren van een toekomstbestendige manege. 

Deze avond was bedoeld om informatie te delen en omwonenden bij de plannen en bij het proces te betrekken. Er werden zowel zorgen als toekomstplannen besproken.

Uitgenodigd waren de direct omwonenden, Plaatselijk Belang Veeningen, rijvereniging Ceres Dorpsbelang Zuidwolde, de ondernemersvereniging van Zuidwolde, rijvereniging Ceres, Eric Peters (namens de eigenaren, de familie Geerts) en de toekomstige nieuwe eigenaren van de accommodatie, de familie Koopmans.

Wethouder Rudi Hooch Antink leidde namens de gemeente het gesprek in met een korte uitleg van de aanleiding voor deze avond. Vervolgens besprak Aniek Huisman (projectleider Huisvesting Internationale Werknemers) de plannen met betrekking tot de manage en de huisvesting van internationale werknemers en Kimberley Hooijer (teamleider Opvang Vluchtelingen) de plannen met betrekking tot het tijdelijk huisvesten van 50 Oekraïense ontheemden.

Doel van de avond

De bijeenkomst was informatief en gericht op het bespreken van zowel de korte-termijnplannen als de toekomst van de locatie op langere termijn. Er werd uitgelegd dat er een verslag van de avond werd vastgelegd, ook van alle gestelde vragen en dat dit verslag beschikbaar gesteld wordt voor wie er niet bij was of het nog eens terug wil lezen.

Voorgeschiedenis en situatie nu

Op deze locatie, Veeningen 3A, was en is een manege gevestigd die sterk verouderd is en afgekeurd is voor gebruik voor de paardensport, vanwege de veiligheid. Ook is het gebouw inmiddels onverzekerbaar door het aanwezige asbest. Voorheen woonden in de bijbehorende groepsaccommodatie 40 internationale werknemers onder slechte omstandigheden. Nu is het de bedoeling om het manegegebouw op te knappen en de reeds opgeknapte groepsaccommodatie in te zetten voor de opvang van 50 Oekraïners en in de toekomst mogelijk ook weer voor internationale werknemers.

Opvang en regelgeving

Wethouder Hooch Antink legde uit dat Drenthe het goed doet als het gaat om de opvang van asielzoekers en Oekraïense ontheemden. De Wolden loopt echter wel achter op de andere Drentse gemeenten. Elke gemeente heeft te maken met de Spreidingswet, die opvanglocaties verdeelt over het land. Het is daardoor nog steeds noodzakelijk om opvangplekken te zoeken, ondanks geruchten dat deze wet afgeschaft zou worden. De gemeenteraad van De Wolden heeft op 26 september onder andere besloten dat er 269 extra opvangplekken voor Oekraïense ontheemden moeten worden gerealiseerd in De Wolden.

Tijdelijke en lange termijn plannen

Op de korte termijn zou de groepsaccommodatie bij de manege gebruikt kunnen gaan worden voor de opvang van  Oekraïense ontheemden. De inkomsten hieruit worden gebruikt voor renovatie van de rijhallen waardoor de rijverenigingen op korte termijn weer gebruik kunnen maken van de accommodatie. Voor de lange termijn wil men de mogelijkheid van een grotere, gemoderniseerde, manege en grootschalige huisvesting voor maximaal 200 internationale werknemers onderzoeken, in samenspraak met de omwonenden.

De gemeente werkt de komende tijd aan een haalbaarheidsonderzoek. In basis begint dit met een vlekkenplan; wat kan op welke plek? Met dit vlekkenplan komt men dan terug bij de omwonenden door middel van een inloopbijeenkomst. Hier is iedereen welkom om een reactie te geven op de plannen en mee te denken in de planvorming.

Financiële aspecten

Het economische model, waarbij inkomsten uit de huisvesting van Oekraïense ontheemden worden gebruikt voor de tijdelijke renovatie van het manegebouw, zijn besproken. Later zal er potentieel een economisch model ontstaan met de huisvesting van maximaal 200 internationale werknemers. Er werd benadrukt dat deze plannen noodzakelijk zijn om de manege rendabel te maken. Of de huisvesting van internationale werknemers of een andere combinatie haalbaar is, zal o.a. moeten blijken uit een nog uit te voeren haalbaarheidsstudie.

Discussiepunten van bewoners

De meeste vragen gingen over mogelijke overlast, de snelheid van de besluitvorming, de omvang van de plannen, en de impact op de lokale gemeenschap. Er was bezorgdheid over de schaal van de opvang, wat dit doet met de omgeving en wat er zou gebeuren als de plannen niet doorgaan.

Stand van zaken nu

Op 11 oktober is een persbericht verzonden dat u hieronder kunt lezen. Zodra er meer bekend is, wordt weer contact gezocht met de omwonenden middels een inloopavond.

Persbericht

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag gesloten

Openingstijden

Vandaag gesloten Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl

Verstuur een veilig bericht