Gewijzigde achternaam doorgeven
Bent u getrouwd, hebt u een geregistreerd partnerschap of gaat u scheiden? U kunt bij de balie aangeven hoe overheidsinstanties u kunnen aanschrijven. Dit heet naamgebruik. Voor het wijzigen van het gebruik van uw naam kunt u contact opnemen met de gemeente.
Hoe werkt het
Bent u getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap? Dan kunt u kiezen met welke achternaam u en uw partner worden aangeschreven. Organisaties van de overheid gebruiken die naam als zij u post sturen. Andere organisaties moet u zelf op de hoogte brengen, bijvoorbeeld banken en verzekeringsmaatschappijen. Maakt u geen keuze? Dan wijzigt het gebruik van uw naam niet.
De achternaam waarmee u bent geboren, blijft in uw officiƫle papieren staan (paspoort of rijbewijs). Bent u gescheiden of is uw partner overleden? Dan mag u de achternaam van uw partner blijven gebruiken. Dat mag niet meer als u hertrouwt of een nieuw geregistreerd partnerschap sluit.
Mogelijkheden
Er zijn 4 mogelijkheden voor het gebruiken van een achternaam:
- Eigen achternaam
- Achternaam echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner
- Achternaam echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner voor de eigen achternaam
- Achternaam echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner na de eigen achternaam
Achternaam of voornaam veranderen
Als u uw achternaam wilt veranderen (dus niet het gebruik van uw achternaam), dient u een verzoek in bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Hiervoor gelden strenge voorwaarden. Als u uw voornaam wilt veranderen, dient u een verzoekschrift in bij de rechtbank. U hebt dan een advocaat nodig.