Boerderijenfonds subsidieert herbestemming historische boerderijen

Het Boerderijenfonds is een landelijk stimuleringsfonds gericht op de herbestemming, verduurzaming en restauratie van agrarisch erfgoed. Het fonds ondersteunt projecten die historisch waardevolle boerderijen een nieuwe bestemming geven en zo bijdragen aan een toekomstbestendig platteland.

Leefbaar platteland

Nederland staat voor grote uitdagingen op het gebied van energie, klimaat, woningbouw, landbouw en natuur. Ook het platteland zal daardoor veranderingen ondergaan. Veel boerderijen hebben hun agrarische functie al verloren en dit zal de komende tien jaar doorzetten. Leegstand kan leiden tot verwaarlozing en verloedering van het landschap, en zelfs criminele activiteiten. Hoe kunnen we voorkomen dat dit waardevolle agrarische erfgoed verdwijnt en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzaam platteland? Het antwoord ligt in herbestemming. Historische boerderijen dragen bij aan de regionale identiteit en vertellen het verhaal van de agrarische ontwikkeling van het gebied. Ze kunnen nieuwe functies krijgen die bijdragen aan de leefbaarheid van het platteland: van woonzorgcentra tot culturele broedplaatsen en van kleinschalige bedrijven tot recreatieplekken.

Voorwaarden voor subsidie

Het Boerderijenfonds is een landelijk stimuleringsfonds dat projecten ondersteunt waarbij agrarisch erfgoed een nieuwe bestemming krijgt, in combinatie met restauratie en verduurzaming. Eigenaren van historisch waardevolle boerderijen en bijgebouwen - dus niet alleen rijksmonumenten - kunnen een aanvraag indienen. Een belangrijke voorwaarde om voor subsidie in aanmerking te komen, is dat de nieuwe bestemming maatschappelijke meerwaarde heeft en bijdraagt aan een toekomstbestendig platteland. Eigenaren kunnen een subsidieaanvraag doen tot een maximumbedrag van € 250.000. De deadline voor het indienen van subsidieaanvragen is 1 september 2024.  

De voorwaarden voor deze subsidie en meer informatie over de aanvraagprocedure zijn te vinden op de site van het boerderijenfonds.nl.

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag gesloten

Openingstijden

Vandaag gesloten Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl

Verstuur een veilig bericht