De totale kosten van de projecten bedragen deze ronde ruim € 125.000. Dit betekent dat met bijna € 42.000 subsidie, naast de vele uren vrijwillige inzet van de inwoners, sponsoring van bedrijven en subsidies van fondsen, projecten kunnen worden gerealiseerd die anders niet tot stand waren gekomen. De initiatieven die deze ronde een bijdrage krijgen zijn:
- Museum de Wemme voor het opstellen van een Canon;
- Dorpsbelangen Ansen voor het aanschaffen van sfeerverlichting;
- Dorpshuis de Veldhoek voor het plaatsen van een traplift;
- Barak Linde voor het uitbreiden van de educatieve leermiddelen en het inrichten van het terrein rondom de Barak.
Initiatiefrijk De Wolden is een succes. Veel verenigingen en organisaties doen een beroep op de regeling. Met zelfwerkzaamheid en geld van fondsen worden projecten en activiteiten gerealiseerd. Deze komen veelal voort uit de dorpsvisies en zijn gericht op het mooier maken van het leven en wonen in De Wolden.
De volgende initiatieven worden gerealiseerd:
Museum de Wemme voor het opstellen van de Canon van Zuidwolde
In 2025 bestaat Zuidwolde 750 jaar. Ter ere daarvan wordt de Canon van Zuidwolde gemaakt. Het verhaal van Zuidwolde zal verteld worden zodat inwoners een beeld hebben van de geschiedenis van hun dorp. Door gebruik te maken van beeld, literatuur, spel en op een interactieve manier worden bezoekers meegenomen in het verhaal van Zuidwolde.
Belangenvereniging Ansen voor het aanschaffen van sfeerverlichting
Met het aanbrengen van sfeerverlichting willen de inwoners hun dorpskern tijdens de donkere maanden verlichten.
Dorpshuis de Veldhoek, Koekangerveld voor de aanschaf van een traplift
Met het plaatsen van een traplift wil men de bovenverdieping van het dorpshuis beter bereikbaar maken voor mensen die slecht ter been zijn. Zo kunnen de leden van de biljartclub optimaal gebruik maken van de ruimte en kan iedereen mee blijven doen.
De Barak Linde uit Zuidwolde voor educatie en de inrichting van het buitenterrein
Bezoekers worden meegenomen in het verhaal en de gebeurtenissen van de jaren 30-40. De educatieve lespakketten moeten worden aangepast zodat ook de jeugd kan leren over het verleden en de invloed hierop op het heden. Het buitenterrein zal worden ingericht zodat het ook voor mindervaliden goed toegankelijk is.
Zelf aan de slag?
Meer informatie over initiatiefrijk De Wolden vindt u op de pagina initiatiefrijk. Om de kans van slagen voor het honoreren van uw initiatief zo groot mogelijk te maken vragen wij u, voordat u de aanvraag indient, contact op te nemen met de dorpencontactfunctionarissen van de gemeente. Dit zijn Suzanne Lammers en Jacomijn de Jong. Zij denken graag met u mee over de haalbaarheid van uw plannen en het versterken ervan. U kunt ze bereiken via telefoonnummer 14 0528, of via de mail: gemeente@dewolden.nl. Ook als u niet zeker weet of uw project past binnen deze subsidieregeling, neem gerust contact op. Projecten kunnen worden ingediend voor 1 februari, 1 mei, 1 september en 1 november, waarbij er binnen acht weken een besluit volgt