Kluften bij Dokter Larijweg krijgen streeknaamborden

De streek waar nu de Dokter Larijweg loopt, bestond vroeger uit meerdere kluften. De bekendste waren de Ruigekluft en de Kalekluft. De benamingen Ruigekluft en Kalekluft werden al vanaf 1600 gebruikt voor deze buurtschappen. In het kader van het 100-jarig bestaan van de Dokter Larijweg plaatst gemeente De Wolden daar binnenkort de historische streeknaamborden "Kalekluft" en "Ruigekluft".

100 jaar Dokter Larijweg
“We willen als gemeente de rijke geschiedenis van deze buurtschappen in ere herstellen en de historische grenzen van deze streken opnieuw zichtbaar maken. Het 100-jarig bestaan van de Larijweg biedt hiervoor een uitstekend moment”, verklaart burgemeester Inge Nieuwenhuizen.

Kalekluft en Ruigekluft waren vanaf de 17e eeuw tot het begin van de 20e eeuw bekende namen voor deze gebieden. Na de aanleg van de Dokter Larijweg in 1924 raakten deze namen in onbruik. De plaatsing van de borden maakt deze namen opnieuw zichtbaar voor bewoners en bezoekers. Het initiatief voor het plaatsen van deze streeknaamborden is afkomstig van het comité "100 jaar Dokter Larijweg", dat aandacht vraagt voor de geschiedenis van deze weg. In september 2024 is het exact 100 jaar geleden dat de Dokter Larijweg in Ruinerwold werd geopend.

Historie
Voordat de Dokter Larijweg werd aangelegd, liep er alleen een smal voetpad langs de boerderijen en had iedere boerderij zijn eigen ontsluitingssteeg naar de verharde hoofdweg (nu Wolddijk en Oosteinde). Destijds was het heel gebruikelijk dat de bewoners niet hun adres opgaven, maar in welke kluft ze woonden. De bewoners van de individuele kluften hadden een grote saamhorigheid gebaseerd op het naoberschap. 

Waar
De borden "Kalekluft" zullen worden geplaatst aan de zuidkant tussen de huisnummers 41 en 42 en aan de noordkant tussen huisnummers 78 en 79. De borden "Ruigekluft" zullen worden geplaatst aan de zuidkant tussen huisnummers 78 en 79 en aan de noordkant tussen huisnummers 128 en 129.

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag gesloten

Openingstijden

Vandaag gesloten Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl

Verstuur een veilig bericht